U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Open sollicitatie

Gepost 2016/07/06

Tijdens je zoektocht naar een leuke baan heb je in de favorieten van je browser een hele lijst met bedrijven waar je eventueel zou willen werken. Dit is erg verstandig want lang niet alle bedrijven zetten hun vacature uit via een uitzendbureau of een vacature website.Open sollicitatieOpen sollicitatie

Soms is er een leuke vacature en je kunt dan gericht een motivatiebrief en cv schrijven. Vaak staat er de volgende tekst:

Bedrijf X is ter versterking altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers. Indien jij kennis hebt die van meerwaarde kan zijn voel je dan vrij om je Curriculum Vitae met een begeleidende motivatiebrief te sturen. Momenteel hebben we geen openstaande vacatures.

Deze werkgever staat open voor het insturen van je cv met motivatiebrief. Voordat je jouw cv en motivatiebrief stuurt moet jij je verdiepen in het bedrijf, dit moet tot uitdrukking komen in je brief. Je sollicitatie wordt voor een bepaalde tijd opgeslagen en bij een nieuwe vacature wordt er bij de open sollicitaties gekeken of er een geschikte kandidaat tussen zit.

 

Research naar het bedrijf waar je wilt solliciteren
Omdat je niet op een vacature solliciteert is het belangrijk dat je een duidelijke motivatie hebt en een goede sollicitatiebrief schrijft. In je sollicitatiebrief moet naar voren komen dat je het bedrijf kent en dat je kunt motiveren waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken. Het bekend zijn met een bedrijf omvat meer dan alleen de website bekijken, bel het bedrijf op en stel een aantal relevante vragen. Je open sollicitatie zal effectiever zijn wanneer je deze aan een persoon kunt richten. Diegene die je benadert zal je hopelijk ook onthouden.

 

Sollicitatiebrief en CV
Werkgevers vinden het belangrijk dat je motivatie goed omschreven is. In je sollicitatiebrief moet duidelijk naar voren komen waarom je bij dit bedrijf wilt werken en vooral ook wat jij te bieden hebt. Probeer duidelijk te verwoorden wat jouw toegevoegde Open sollicitatieOpen sollicitatiewaarde voor het bedrijf is. Naast de algemene eisen heeft een werkgever ook een aantal specifieke eisen waaraan iedere kandidaat moet voldoen. Denk hierbij aan opleidingseisen en bepaalde eigenschappen die vaak terugkomen in vacatures bij het bedrijf.
Daarnaast is ook het cv erg belangrijk. Het cv geeft aan wat voor type persoon je bent, zoals hobby’s en interesses en misschien nog wel het meest belangrijke is. Een inhoudelijk onderscheidend cv is zeer belangrijk.

 

Vervolg
Een open sollicitatie is misschien wel de meest ondergewaardeerde methode in de zoektocht naar een baan. Omdat lang niet alle vacatures openbaar worden gemaakt kan een open sollicitatie erg effectief zijn. Met jouw sollicitatiebrief en cv in de portefeuille van een bedrijf kun je je collega sollicitanten een stap voor zijn.
Als het niet meteen lukt om een baan te vinden loont het de moeite om het niet op te geven. Bij grote bedrijven gaan regelmatig mensen weg of komen er nieuwe vacatures door nieuwe opdrachten of door reorganisaties. Af en toe een telefoontje met de vraag of er een vacature is voor de door jou geambieerde baan binnen dat bedrijf kan echt geen kwaad. Doe dit echter niet te vaak, dan werkt het weer tegen je.

 

Hulp nodig met het opstellen van je LinkedInprofiel, CV of motivatiebrief?

Neem contact op met CV-opmaat en laat ons jou helpen in je zoektocht naar een baan.

 

Uiteraard kun je CV-opmaat ook volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs met de diverse tips of activiteiten georganiseerd door CV-opmaat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 

Veel succes en tot de volgende blog,

Rob Keehnen