U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

6 tips voor een vliegende start op je eerste werkdag

Gepost 2016/08/09

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb gepost, het was ondanks de vakantieperiode druk.
Dit deed mij eraan denken dat de vakantie er voor vele mensen bijna opzit en men weer aan het werk gaat, of al is. Het kan ook zijn dat je eerst op vakantie bent gegaan voor je aan een nieuwe baan begint.
Hieronder volgt een aantal tips voor mensen die aan een nieuwe baan beginnen na hun vakantie.

Wellicht helpen onderstaande tips om je een vliegende start te geven bij je nieuwe werkgever!

1. Kom ruim op tijd/vroeg. Dit is zo belangrijk. Op je eerste dag moet je echt op tijd komen. 1. Te laat komen is uit den boze. 2. Op tijd komen is hetgeen men van je  verwacht. 3. Kom je ruim op tijd, lees ‘vroeg’ dan ‘geef je meteen je visitekaartje af’ en  maak je dus een uitstekende indruk!
Houd bij je vertrek rekening met het verkeer; misschien kun je de weg niet direct vinden of kun je alleen ver weg parkeren. Als je ongeveer een kwartier te vroeg binnenkomt, heb je tijd om met je nieuwe omgeving en nieuwe collega’s kennis te maken voor je manager arriveert. Dit is een prettige start van je eerste dag!

2. Introduceer jezelf op een vriendelijke, zelfbewuste manier. Op de eerste dag val je zeker op omdat niemand je nog kent. Maak hiervan handig gebruik: je kunt het als aanknopingspunt gebruiken om met mensen in gesprek te komen. Het is daarbij handig als je je exacte functienaam en afdeling weet zodat je dit kunt benoemen en men je kan plaatsen in de organisatie.


3. Wees betrokken en leergierig. De eerste dag (en de komende dagen erna) is er altijd een vol met informatie. Het is bijna onmogelijk om alle informatie in een keer te verwerken. Probeer zoveel mogelijk te begrijpen, veel aantekeningen te maken (notitieblok en extra pennen meenemen) en de informatie voor jezelf samen te vatten. Je kunt de eerste dag alle informatie lezen die je ontvangt en daarnaast de website bekijken.

Een handige tip: lees voorafgaand aan je eerste werkdag de website en vraag de organisatie/manager welke informatie hij/zij je kan geven, zodat je de informatie die je op de eerste werkdag ontvangt sneller begrijpt en kunt interpreteren.

4. Luister goed en stel vragen: Mijn ervaring is dat het meer gewaardeerd wordt als je vragen stelt, goed luistert naar het antwoord, kijkt naar hoe iets wordt uitgelegd en er vervolgens zelf mee aan de slag gaat dan gewoon een aanname doet en daardoor een fout maakt.
Daarna kun je laten zien wat je met de opgedane kennis doet en je eigen initiatieven ontwikkelen om te laten zien wat je hebt geleerd.

5. Houd je aandacht bij je werk. Het kan verleidelijk zijn om alle info over je nieuwe baan direct te willen delen via apps, tweets, Instagram etc.. Maar doe dit niet! Al helemaal niet op de eerste werkdag! Het is veel beter om al je social media óf voor óf na je werk te regelen.Tijdens de lunch is ook een optie maar op je eerste werkdag zou je deze tijd beter kunnen gebruiken om met je nieuwe collega’s te integreren. 

Tijdens je werk kun je beter je aandacht bij je werk houden. Hoe? Het helpt om je telefoon op stil te zetten en niet op andere website te surfen dan die van je werk (tenzij werkgerelateerd natuurlijk) ;-). Stel je voor, en dat is goed denkbaar, dat iemand je komt vragen hoe je je eerste dag ervaart en je bent druk bezig met appen, Insta etc. en alles behalve werken…
Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk en hiermee maak je geen goede indruk!

6. Dresscode. Informeer vooraf naar de dresscode van het bedrijf waar je gaat werken. Een tip die ik je kan geven is om voorafgaand aan je sollicitatiegesprek hiernaar te informeren. En kijk bij je sollicitatiegesprek alvast goed rond in de organisatie, mocht je dan een rondleiding krijgen. Als je niet weet wat de dresscode is, ga dan op je eerste werkdag ‘op safe’ en draag niet opvallende zakelijke / professionele kleding. Als je er wat langer werkt dan kun je meer laten zien van jouw persoonlijke kledingstijl maar het behalen van goede resultaten in je werk is en blijft het allerbelangrijkst, hiermee maak je de beste indruk!


Ik wens je heel veel succes op je eerste werkdag. Maak er een succes van!

Wil je meer sollicitatietips en adviezen? Lees ook mijn andere blogs op www.cv-opmaat.nl. Wil je meer weten van de dienstverlening van CV-opmaat of je abonneren op de nieuwsbrief? Stuur ons dan een e-mail, wij zullen dan zo snel mogelijk reageren. 

Een hartelijke groet,

 

Marjolein Jetten