U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Oei, er zit een gat in m'n CV

Gepost 2017/05/29

Dat hoeft echt geen probleem te zijn! Met grote regelmaat spreek ik mensen die om de meest uiteenlopende redenen een ‘gat in hun cv’ hebben. Hun grote vraag is: ‘Hoe ga ik hier mee om?’

Ik kan je geruststellen, er zijn in Nederland velen met je, die door (tijdelijke) werkloosheid, ouderschap, mantelzorg, reislust, studie of ‘gewoon zin om iets anders te doen’, geen aaneensluitende rij van verschillende functies op hun cv kunnen laten zien.

Als ervaren recruiter weet ik als geen ander hoe recruiters en P&O’ers naar een cv kunnen kijken. En ik kan je tips meegeven die je van pas kunnen komen bij je volgende sollicitatie:

Wees eerlijk!
Eerlijkheid duurt het langst. Probeer het ‘gat in de tijd’ niet te vullen met halve waarheden. Daar prikt een recruiter snel doorheen en je geloofwaardigheid is dan aangetast. Je staat dan in het sollicitatiegesprek meteen met 1-0 achter, een achterstand die je tijdens het gesprek niet gauw meer goed maakt.

Hier is een praktijkvoorbeeld van iemand die bij me kwam met het volgende verhaal:
Ze mocht op sollicitatiegesprek komen en vermoedde dat dit ‘gat op haar cv’ ter sprake zou komen. Dat gebeurde ook. Ze vertelde de potentiële werkgever de waarheid: dat ze voor haar gezin thuis wilde zijn en dat ze het fijn vond dat ze toen in een positie was om dat te kunnen doen.
Daarna volgde een pijnlijke stilte. In een poging de situatie te redden, zei ze, dat ze in die tijd ook veel freelance werk had gedaan, maar dat er ook veel tijd werd besteed aan het wegwerken van de bergen was, koken, boodschappen doen, kinderen naar de sport brengen, etc..
Totaal onverwacht barstte de potentiële werkgever in lachen uit en bedankte haar voor haar eerlijkheid. Ze zei: “Je moest eens weten hoeveel mensen tijdens een gesprek met vele omwegen en haperingen proberen te vertellen met wat voor uitgebreid project ze bezig waren terwijl ze geen project hadden maar het huishouden runden en het hartstikke druk hadden met het regelen en organiseren hiervan, hetgeen ook belangrijk is.”

Een goede voorbereiding is het halve werk!
Het is belangrijk om goed voorbereid je sollicitatiegesprek in te gaan.  Als je ter plekke nog moet gaan bedenken hoe je het ‘gat in je cv’ kunt verklaren, ben je te laat. Net zoals je je voorbereid om je vorige functies en je werkervaring te bespreken tijdens je sollicitatie, moet je je ook voorbereiden op vragen over je vrije tijd.  Als je een periode van langer dan drie maanden niet kunt overbruggen op je cv, zorg er dan voor dat je dat benoemt en bespreekbaar maakt.
Maar nog belangrijker is hoe je het brengt! Je kunt vol verve vertellen dat je een paar jaar ‘huismanager’ bent geweest, hebt gereisd of vrijwilligerswerk gedaan toen je werkloos was. Dit zegt ook veel over je vaardigheden en ervaring. Niet alleen voor in het sollicitatiegesprek maar ook in je begeleidende brief kun je gemotiveerd over de periode schrijven!

Wees je bewust van je vaardigheden en ervaring. Je mag er trots op zijn!
Veel mensen nemen tijd om hun kinderen op te voeden of om zieke ouders te verzorgen. Anderen nemen een sabbatical of gaan op reis. Dit zijn óók succesvolle mensen. Mensen die weten wat goed voor ze is, voor zichzelf en voor anderen en mensen die zich durven te herladen en te herbezinnen. Probeer de nieuwverworven kennis, vaardigheden en ervaringen naar voren te laten komen in het sollicitatiegesprek en toe te passen op de functie waarvoor je op gesprek bent gekomen. Denk bijv. aan organisatietalent dat tot uiting kwam in jouw uitgebreide huishouden, het up-to-date blijven in je vakgebied, je initiatief m.b.t. het vrijwilligerswerk dat je deed, je leidinggevende vaardigheden als coach van het voetbalteam van je kind, je ondernemende instelling en doorzettingsvermogen m.b.t. die mooie reis die je maakte waarvan je altijd al had gedroomd.  Ook hieruit kunnen dus heel goed de eigenschappen, vaardigheden en ervaring blijken, die wellicht precies zijn waarnaar de potentiële werkgever op zoek is! Werkgevers snappen doorgaans dat je cv niet een opeenvolging van werkgevers hoeft te zijn en kunnen dat vaak ook waarderen. Life happens!

Heb vertrouwen
Mocht de gedachte om te bespreken hoe je werkloos bent geworden, vooral als je ontslagen werd, het je ongemakkelijk maken? Geen paniek! ‘Gaten in een cv’ zijn echt van deze tijd. Bijvoorbeeld: Als een bedrijf geen oog heeft voor wat er sinds 2008 met onze economie is gebeurd, zou je daar dan wel willen werken?

Dus bereid je goed voor en wees eerlijk. Bedenk welke eigenschappen, vaardigheden en ervaringen passen bij de periode waarvan je vindt dat het een ‘gat in je cv’ betreft. Bedenk welke van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie en functie waarop je solliciteert. En ga er dan voor!

Heel veel succes met solliciteren!

Marjolein Jetten