Het gebruik van sociale media op de arbeidsmarkt wordt steeds groter en groter. Een groot deel van de vacaturTwitteres worden ingevuld via sociale media.
In deze blog ga ik in op het gebruik van Twitter bij jouw sollicitatie.
Blijf op de hoogte van de meest actuele tips en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Denk goed na hoe je Twitter, en in het algemeen sociale media, wilt gebruiken. Is het bedoeld voor vrienden en familie of gebruik je Twitter actief om jezelf te profileren? Twitter is bijna niet meer weg te denken bij het voeren van sollicitaties.
Een Twitter account is snel gemaakt en binnen 5 minuten kun je beginnen met Twitteren. Echter, zonder volgers sta je tegen jezelf te Twitteren. Voordat je nu verder gaat met je nieuwe Twitteraccount raad ik je aan om eerst even verder te lezen.
Ga je Twitter privé of zakelijk gebruiken?
Deze vraag wordt mij vaak gesteld en mijn antwoord is altijd hetzelfde, “zolang je bewust Twittert is er niets aan de hand”.
Enkele tips:
- Denk na voordat je iets op Twitter plaatst, re-tweets gaan sneller dan je kunt bijhouden.
- Zet in je bio wat je zoekt en plaats eventueel een link naar je LinkedInprofiel.
- Gebruik op Twitter dezelfde foto als op LinkedIn en op je cv.
- Volg Twitteraars met voor jou nuttige informatie.
- Kijk naar de retweets van anderen, misschien zijn die Twitteraars wellicht interessant voor jou om te volgen?
- Volg recruteerders, banensites, uitzendbureaus en werving&selectie bureaus en volg de bedrijven die voor jou interessant zijn.
- Volg mensen die de baan hebben waarnaar jij op zoek bent.
Retweet
- Uiteraard volg je vrienden en familie en schroom niet om mensen te volgen die je niet kent. Wie weet hebben zij toevallig ergens jouw droomvacature gezien.
- Als je niet meer leuk vindt wat iemand Twittert, dan ontvolg je hem net zo makkelijk.
- Deel zelf informatie en retweet tweets van andere Twitteraars.
- Het maximale aantal karakters in een tweet is 140, wees dus creatief en bondig en gebruik geen afkortingen. Het is tenslotte geen contactadvertentie.
TwillicitatieTwesumeHet twilliciteren, solliciteren via Twitter, (Klaas Weima van Energize is de bedenker) is al een tijdje een hype in Nederland. We zien volop vacatures op Twitter, de zogenaamde Twacatures. Maar kun je ook solliciteren via Twitter? In Twitter termen, twillificatie op Twacature met je twesume? Of In Nederlands, solliciteren op vacatures op Twitter met je cv op Twitter. Je reageert dan op een vacature die je ziet op Twitter door je cv te sturen via Twitter aanr de recruteerder.
Een tweet naar een HR-verantwoordelijke van een bedrijf waarvoor je wil werken, kan dat volstaan om je kandidaat te stellen? Dat hangt ervan af. De meeste bedrijven aanvaarden enkel sollicitaties per mail, andere eisen zelfs nog een brief, maar nog andere zijn helemaal gewonnen voor het idee van de twillicitatie.
Je solliciteert dus eigenlijk met een ‘brief’ van maximaal 1 tweet. Niet eenvoudig want er is wel wat taal-creativiteit voor nodig. Is dit mogelijk en hoe doe je dit?
Is dit mogelijk en hoe doe je dit?
Oke, je hebt een Twitterprofiel en ondertussen volg je al een flink aantal Twitteraars.
Vat jouw ervaringen en competenties heel kernachtig samen (een korte ‘elevator pitch’) en stuur je bericht bij voorkeur als private message naar de rekruteerder. Als die persoon jou niet volgt op Twitter, is dit echter niet mogelijk. Kies dan voor een @-reply.
Het is natuurlijk onmogelijk om in 140 karakters alles te vertellen over jouw competenties en ervaringen. Voeg een link toe die verwijst naar je LinkedIprofiel, online portfolio of video-cv, zodat de recruteerder meer over jouw te weten kan komen. Het is ook aangeraden om de hashtag #twesume te gebruiken, of als de rekruteerder dat zo heeft aangegeven, een speciale hashtag voor de vacature erbij te zetten.
Voorbeeld: Ervaren marketing manager met skills en #SocialMedia, #branding en meer https://nl.linkedin.com/in/jenaam #twesume
Hoe je ook besluit om te solliciteren, zorg ervoor dat jouw bericht en het medium dat je kiest, aansluit bij het bedrijf waar je solliciteert.
Hulp nodig met het opstellen van je LinkedInprofiel, CV of motivatiebrief?
Neem contact op met CV-opmaat en laat ons jou helpen in je zoektocht naar een baan.
Uiteraard kun je CV-opmaat ook volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs met de diverse tips of activiteiten georganiseerd door CV-opmaat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Veel succes en tot de volgende blog,
Rob Keehnen