Het telefonisch sollicitatiegesprek...Onderschat het niet!
Als je hebt gesolliciteerd kun je worden gebeld door de Recruiter of Personeelsfunctionaris. Soms onverwacht en word je gevraagd of het je uitkomt om over je sollicitatie en de vacature te praten. Soms wordt er gevraagd om een datum en tijd af te spreken. Ook kun je zelf ‘achter je sollicitatie aanbellen’ om te vragen wat de status is van de vacature.
Linksom of rechtsom: Dit telefonische sollicitatiegesprek kan heel belangrijk zijn:
Op basis hiervan wordt vaak beoordeeld of je een geschikte kandidaat bent voor de functie. En of er een volgend sollicitatiegesprek volgt… Dus onderschat dit gesprek niet!
Hieronder lees je een paar tips om een goed telefonisch sollicitatiegesprek te kunnen voeren én waarmee je je kunt onderscheiden van andere sollicitanten!
1. De voorbereiding
Een goede voorbereiding is erg belangrijk!
Als het kan, probeer dan het telefoongesprek in te plannen zodat je tijd hebt om je goed op dit gesprek voor te bereiden. Belt de Recruiter of P&O’er en vraagt deze of het uitkomt met elkaar te spreken? Dan kun je gewoon aangeven dat het nú niet helemaal uitkomt. Maak een afspraak op een tijdstip dat je voldoende ruimte geeft om je voor te bereiden en reserveer voldoende tijd in je agenda.
Tijd om je voor te bereiden!
- Zorg dat je de vacature waarop je hebt gesolliciteerd bij de hand hebt! Het is voor een Recruiter of P&O’er niet prettig om te horen dat je echt geen idee meer hebt om welke vacature het gaat … Je zult dan van goeden huize moeten komen om je motivatie voor de functie daarna aan te tonen.
- Dus: weet waarom je hebt gesolliciteerd en wat je zo aansprak in de vacature én de organisatie. Bereid je o.a. voor door het lezen van de website van de organisatie en verzamel branche-informatie.
- Bereid jezelf voor op de vragen die je gesteld kunnen worden jouw geschiktheid voor de functie en zorg dat je je CV bij de hand hebt.
- Schrijf van tevoren een paar punten op die je vermeld wilt hebben in het gesprek en bereid een aantal goede en intelligente vragen voor over het bedrijf en over de baan.
- Zoek een rustige plek op om te kunnen bellen zonder gestoord te worden. Dit leidt af: voor jou en de interviewer.
- Zorg dat je een pen, een notitieblok en je agenda bij de hand hebt. Het zoeken naar een van die dingen terwijl de interviewer zit te wachten, kan stressvol zijn.
- Onthoud de naam van de interviewer en spreek de interviewer aan bij zijn of haar naam. Schrijf deze desnoods op.
- Zorg dat je telefoon voldoende is opgeladen en dat je een goede verbinding hebt.
- Schrijf de vragen van de interviewer op en maak na afloop een korte samenvatting. Dit kan je helpen ter voorbereiding van je eventuele volgende sollicitatiegesprek.
- Als de Recruiter of P&O’er jou terugbelt, laat de telefoon dan niet eindeloos rinkelen. Probeer binnen 3 keer op te nemen.
- 1. Het telefonisch interview
- Zeg je naam duidelijk, articuleer goed en spreek rustig. Luister goed. Deze vaardigheden zijn onmisbaar voor het voeren van een prettig sollicitatiegesprek!
- Zorg dat je enthousiast over jezelf kan vertellen en enthousiast klinkt over de baan en organisatie. Varieer je toonhoogte bij het spreken. Wees je ervan bewust dat je stem ook ongeduldig, geërgerd of verveeld kan klinken. Probeer geen bij-geluiden te maken als je belt en laat zuchten achterwege.
- Ook al ziet de Recruiter of P&O’er jou niet, deze kan toch een heleboel non-verbale signalen oppikken: Hij of zij hoort het echt wel als je met een knorrig hoofd een telefonisch interview voert of als je vrolijk bent.
- Wie glimlacht tijdens een telefoongesprek, gaat anders praten en klinkt positiever. Je kunt hiermee oefenen!
- Het lopend of staand voeren van een telefonisch interview kan je helpen een beter gesprek te voeren.
- Zorg dat je goed naar de persoon luistert zodra hij/zij aan het woord is. Praat er niet doorheen. Probeer de vraag in je eigen bewoordingen te herhalen en/of samen te vatten: hiermee kun je aangeven dat je de vraag goed begrepen hebt. Als je iets niet verstaat, vraag dan of zij of hij het kan herhalen, daar is niets vreemd aan. Het is pas raar als je een antwoord geeft dat nergens op slaat.
- Geef concreet en beknopt antwoord op de vragen. Wijd niet teveel uit. Als de interviewer meer wil weten dan zal hij/zij dat vragen.
- Als je hebt gesolliciteerd en binnen afzienbare tijd nog niets gehoord hebt, bel dan achter je sollicitatie aan! Je creëert op deze manier meteen een contactmoment dat, met een zorgvuldige voorbereiding, in je voordeel kan werken!
- Als je alles goed hebt voorbereid, alle spullen compleet hebt en van te voren oefent met iemand, kan je zelfverzekerd het gesprek voeren.
Heel veel succes met je telefonische sollicitatiegesprek!
Wil je meer sollicitatietips ontvangen? Kijk dan even op www.cv-opmaat.nl, abonneer je op de nieuwsbrief of neem even contact met me op.
Een hartelijke groet,
Marjolein Jetten