Curriculum Vitae (latijn: levensloop) afgekort cv is een opsomming van wie je bent en wat je kunt. Maar hoe schrijf je een levensloop en vooral in wat voor vorm. Tenslotte is het cv jouw visitekaartje naar mogelijke opdrachtgevers. Het cv is je marketingtool waarmee de rekruteerder zin moet krijgen om jou te ontmoeten. Er bestaan verschillende soorten cv’s die je kunt gebruiken en welke je gebruikt is afhankelijk van het bedrijf, maar vooral welke het meest bij jouw past.
Er zijn verschillende soorten cv.
- Het basis cv
- Het chronologische cv
- Het teruglopende cv
- Het vaardigheden cv
- Het netwerk cv
- Europass cv
Het basis cv
Dit type cv is enkel bedoeld voor je eigen administratie. Hierin houd je uitgebreid bij wat precies je taken, verantwoordelijkheden en prestaties waren en je vermeld wat je specifieke vaardigheden waren voor de functie. Daarnaast vermeld je in het basis cv ook je opleidingen, cursussen, vaardigheden, computerkennis, hobby’s en nevenactiviteiten. Alles wat eventueel van belang kan zijn kun je in je basis cv kwijt. Nu heb je een cv van misschien wel 7 pagina’s en overal hoor je dat een cv maximaal 2 pagina’s mag zijn. Klopt!! Het is niet het cv wat je meestuurt maar dient als basis voor het cv wat je meestuurt voor een sollicitatie.
Bij een sollicitatie op een specifieke functie is het verstandig om juist die elementen te noemen die goed passen bij de functie waar je op solliciteert. Je kunt bijvoorbeeld niet-relevante opleidingen weglaten. Dit zelfde geldt voor de manier waarop je de werkervaring presenteert. Haal de ervaring niet weg maar houd de omschrijving kort en bondig. Zo schrijf je altijd een cv naar de functie waar je op solliciteert.
Het chronologische cv
Dit type cv is vooral geschikt voor starters en werkzoekenden die nog niet veel praktijk ervaring hebben. Het chronologische cv legt de nadruk op het tijdsverloop van je carrière.
De beste manier om indruk te maken is dus het meest belangrijke element als eerste te plaatsen. Een starter beschikt vaak enkel over stages als werkervaring en dan is je meest waardevolle pluspunt je opleiding. Dit plaats je dus als eerste op je cv.
Nadeel van een chronologisch cv is dat het snel opvalt als je een gat in je cv hebt. Voordeel is wel dat het een duidelijk verloop van je carriëre weergeeft en, bij een deadline van solliciteren, is een chronologisch cv eenvoudig om te maken.
Het teruglopende cv
De hoofdregel van een goed cv is dat het belangrijkste van je cv als eerste wordt benoemd. Om deze rede is dit type cv het meest geschikt voor werkzoekenden met relevante werkervaring.
Dit cv is ideaal wanneer je laatste werkervaring aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Wanneer je recente praktijkervaring niet aansluit is het hier extra van belang om je te focussen op je pluspunten en kun je misschien het beste overstappen op een vaardigheden cv.
Het vaardigheden cv
Dit cv is wat moeilijker te maken omdat het de kwaliteiten die je bezit als uitgangspunt heeft. Voordeel is dat je vaardigheden niet op chronologische volgorde vermeld hoeven te worden. Zorg met dit cv wel dat je geloofwaardig blijft en gebruik geen hyperbolen. Gebruik eventueel voorbeelden om je beweringen kracht bij te zetten.
Het netwerk cv
Dit cv is voor iedereen die aan netwerken doet en de mogelijkheden zijn zeer divers. Wil je een gedreven en persoonlijke indruk achterlaten dan is het netwerk een geschikte tool.
Europass cv
Het Europass is een standaard cv die in alle EU-landen wordt geaccepteerd. Dit cv wordt gevormd door een standaardformulier in zijn geheel in te vullen. Door deze cv-standaard is het voor een buitenlandse werkgever makkelijker vast te stellen wat jouw precieze vaardigheden zijn. Onder de standaardisering vallen ook vastgestelde criteria voor jouw specifieke kennis en kwaliteiten. Zo wordt het voor een buitenlandse werkgever makkelijker gemaakt om een goede inschatting te kunnen doen van jouw specifieke kennis en kwaliteiten.
Het perfecte cv
Wat voor cv je ook kiest, het schrijven van een goed cv is een vak apart.
Realiseer je dat een rekruteerder je cv niet leest maar scant op de elementen die bij het vacature-profiel passen. Daarom is het des te belangrijker dat je cv een goede opbouw heeft. Zorg voor een duidelijke structuur in je cv. Ook het uitschrijven van werkzaamheden is een must. Alleen aangeven waar je welke functie hebt gehad is echt niet voldoende.
Daarnaast dient een cv diepgang te hebben. Dit kan door het toevoegen van een persoonlijke samenvatting. Een profielschets hoort kort te zijn om het lezen ervan te stimuleren. Het heeft geen zin om een waslijst aan competenties en vaardigheden op te noemen. Kies een aantal hoofdpunten die jij belangrijk vindt en maak hier een goedlopend stukje van.
Vergeet niet het cv blijft een persoonlijk stuk schrijven dat beide partijen (schrijver en rekruteerder) moet aanspreken. Hopelijk voor velen een geruststelling; een perfect cv bestaat niet!
Uiteraard kan CV-opmaat jou wel helpen om je cv te optimaliseren.
Groet,
Rob Keehnen