De laatste jaren zijn er nogal wat zaken veranderd ten aanzien van solliciteren. Ook zijn de ‘basisregels’ met betrekking tot het Curriculum Vitae aanzienlijk gewijzigd. Mede dankzij de technologie zijn er andere en meer mogelijkheden om je als sollicitant bij potentiële werkgevers te positioneren.
Als sollicitant is het belangrijk om jezelf te onderscheiden: Je wilt een goed CV, goede sollicitatiebrief en niet als ‘ouderwets’, ‘niet met je tijd meegaand’ bestempeld worden om daarmee jezelf 'uit de arbeidsmarkt te prijzen' bij een sollicitatie.
Houdt rekening met een aantal belangrijke wijzigingen bij je sollicitatie:
- Veel vacatures staan niet meer in de krant vermeld.
- Er zijn talrijke vacaturesites waar werkgevers en recruiters de vacatures online op plaatsen.
- Je CV kun je online in CV databanken plaatsen om zo gevonden te worden door potentiële
werkgevers/recruiters.
- Potentiële werkgevers en recruiters zoeken vaak actief online in deze CV databanken naar geschikte
kandidaten.
- gericht solliciteren op vacatures verloopt tegenwoordig vaak online: je kunt je CV en motivatiebrief
uploaden en ‘Klaar is Kees. Alhans, dat denk je….
Hoe kun je succesvol solliciteren op een nieuwe manier met een modern CV en motivatiebrief?
Maar wat is dat ‘de nieuwe manier van solliciteren’ en ‘een ouderwets CV ’ en moet je die ‘ouderwetse wijze van solliciteren’ wel vergeten? De meningen daarover verschillen.
Wat ik veel hoor is dat recruiters en P&O’ers veel verschillende adviezen en tips geven aan sollicitanten over het CV. Dit maakt sollicitanten soms onzeker. De meest gehoorde tips: Maak je CV niet langer dan 2 kantjes en houdt de beschrijving van je werkervaring beknopt, wijdt niet teveel uit. Maar ook: alle computerprogramma’s kun je wel weglaten, hobby’s hoef je er niet in te zetten.
Wat zijn nu de basistips van een goed CV en welke adviezen en tips, hoe goed bedoelt ook, kun je het beste ‘aan je laars lappen’?
REGEL 1
Wat blijft, zijn de basisprincipes waaraan een goed CV en sollicitatiebrief voldoet. Het CV weerspiegelt wie je bent, welke vaardigheden en ervaring je hebt, over welke kennis je beschikt en welke opleidingen en trainingen je hebt gevolgd. Het volgende staat dan op je CV: personalia, persoonlijk profiel, werkervaring en opleiding/trainingen, nevenactiviteiten en evt. hobby’s.
REGEL 2
Voor iedere vacature een ander CV: Zorg ervoor dat er in je CV zoveel mogelijk aanknopingspunten staan met de vacature en organisatie op basis van je vaardigheden, werkervaring, kennis, opleidingen/training en evt. nevenactiviteiten en/of hobby’s. En als daarvoor 3 kantjes nodig zijn, is dat prima.
REGEL 3
Zorg dat je altijd eerlijk bent in je CV. Maar wees nauwkeurig in je woordkeuze en taalgebruik en match zoveel mogelijk jouw (werk)ervaring, opleidingen, vaardigheden etc. bij de vacaturetekst en de organisatie. Immers: Iedere functie en iedere organisatie verlangt specifieke kennis, (werk) ervaring, opleiding. Lees de vacature daarom goed door en begrijp wat de belangrijkste werkzaamheden/ verantwoordelijkheden zijn van de functie, om welke type persoonlijkheid de organisatie vraagt en welke vaardigheden, (werk)ervaring en opleiding.
Wat betekent dit voor je CV en je sollicitatiebrief?
Maak je CV op maat voor iedere vacature waarop je solliciteert
Eén standaard CV voor alle vacatures werkt niet meer. Bij een online sollicitatieprocedure wordt de CV selectie geautomatiseerd. Dit betekent dat er op sleutelwoorden in het CV wordt gezocht naar aanknopingspunten met de vacature. Zijn deze onvoldoende aanwezig dan wordt de sollicitant afgewezen. Solliciteer je online? Zorg dan dat je in je CV en motivatiebrief dezelfde trefwoorden gebruikt die ook in de vacature vermeld staan of in ieder geval woorden die zo goed mogelijk aansluiten.
Bijvoorbeeld: wordt er gevraagd om een manager Social Media, is het niet voldoende als je schrijft ‘Ik heb advertenties SEO geschreven’. Wel bijvoorbeeld: manager Social Media (LinkedIn, Facebook, SEO schrijven, etc..) Als er wordt gevraagd om kennis van bepaalde computerprogramma’s, schrijf dan niet dat je kennis hebt van computertechnologie.
Let ook op afkortingen: deze kunnen afwijken, bijvoorbeeld: HBO BE of Bedrijfs Economie, richting Logistiek Management.
Functietitel bovenaan
Zet bovenaan je CV en je sollicitatiebrief de functietitel van de functie waarop je solliciteert. Dit verhoogt de response. Ook bij online solliciteren is dit belangrijk omdat dit een grotere match geeft in de zoekmachines.
Bedenk waarin jij je onderscheidt ten opzichte van andere sollicitanten
Matcht de baan precies met het aantal uren dat je beschikbaar bent, ben je flexibel, gewend om te reizen, heb je kennis van een bepaald uniek computerprogramma dat wordt gevraagd? Heb je een specifieke hobby of nevenactiviteit waarvan de kennis wordt gevraagd? Benoem dit in je sollicitatiebrief.
Geef uitgebreide informatie op punten waarop de vacaturetekst daarom vraagt
Men zegt weleens dat je op je CV geen uitgebreide informatie hoeft te geven over alle computerkennis, programma’s etc.. Maar: Wat als specifieke kennis van veel bepaalde programma’s gevraagd wordt in de vacature? Stel je vermeldt dit niet in je CV dan kun je zo buiten de ‘sollicitatieboot’ vallen. Noteren dus!
Stel men vraagt om een manager met creatief denkvermogen? Heb je een creatieve hobby vermeld die dan en verwijs daarnaar in je motivatiebrief. Of als er wordt gevraagd om coachende vaardigheden: ben je in je vrije tijd coach van een voetbalteam? Benoem dit!
Houd een chronologische volgorde aan in je CV
Het kan verleidelijk zijn om je CV geheel naar de functie toe te schrijven met een opsomming van je vaardigheden en competenties én de chronologische volgorde van werkervaring en opleidingen weg te laten. Het advies in deze is: Niet doen! De recruiter of potentiële werkgever wil graag wanneer je waar hebt gewerkt en wanneer je welke opleidingen hebt afgerond. Je zou de indruk kunnen wekken iets te verbergen te hebben en/of de recruiter of potentiële werkgever moet dan teveel moeite doen om je CV te ontrafelen en zelf de aansluitingen te vinden.
Maak van je CV en sollicitatiebrief geen kermis
Het gebruik van kleur spreekt tot de verbeelding en maakt dat je CV eruit springt. Echter let erop dat je niet ‘overboord’ gaat met verschillende lettertypes, verschil in grote van de letters, onderstreepte en vetgedrukte woorden en teveel hyperlinks.
Veel succes met je volgende sollicitatie !!
Mocht je meer sollicitatietips willen ontvangen, abonneer je dan op de nieuwsbrief van CV-opmaat of stuur een e-mail.
Hartelijke groet,
Marjolein Jetten