NetwerkenVoor iedereen is het herkenbaar dat je tijdens je WW uitkering een aantal sollicitatieactiviteiten per week of per maand aan het UWV doorgeeft. De meest voorkomende sollicitatieactiviteit is het solliciteren op een vacature. Er zijn ook een groot aantal andere activiteiten die opgegeven mogen worden als sollicitatieactiviteiten. Deze activiteiten zijn misschien nog wel belangrijker bij de zoektocht van je nieuwe droombaan. Een voorbeeld is het voeren van netwerkgesprekken.
Hoe kom je aan een netwerk en aan een netwerkgesprek?
Bedrijven adverteren niet altijd via een vacaturesite of via een bureau. Vaak worden vacatures intern ingevuld of de juiste kandidaat wordt via het netwerk gevonden. Het is dan handig om een werknemer van het bedrijf waar je wilt werken kent. Diegene kan je dan meer vertellen over het bedrijf of zelfs de functie.
Het opbouwen van een netwerk is een langdurig proces. Je begint met het opbouwen van je netwerk tijdens je huidige baan en eigenlijk ben je ook helemaal niet van plan bent om op zoek te gaan naar een andere baan. Het opbouwen van een netwerk kost tijd en doe je stap voor stap.
Het opbouwen van een netwerk begint bij je huidige collega’s, vrienden en familie. Uiteraard is dit niet voldoende en ga je zoeken naar uitbreiding op conferenties en netwerkevents. Zorg ervoor dat je een kopie van je cv of nog beter een visitekaartje met je elevator pitch bij je hebt.
Hoe voer je een netwerkgesprek
Het is van groot belang dat je niet meteen begint of diegene die je spreekt wat voor jou kan doen. Mensen gaan graag met je in gesprek als je duidelijk maakt dat het gaat om oriëntatie en/of tips en niet direct om een baan.
Een netwerkgesprek draait ook om geven en nemen. Je kunt niet alleen profiteren maar zult de ander ook aan tips en informatie moeten helpen. Wees dus hierop voorbereid en zorg ervoor dat je gesprekstof hebt. Bereid eventuele vragen voor die je zou willen stellen.
Na afloop bedank je je gesprekspartner en geef je hem je visitekaartje. Bedank je gesprekspartner in een later stadium nog eens via LinkedIn, sms of op een andere originele manier.
Wat je dus nooit moet doen is direct om een baan vragen. Dit is ook nooit het directe doel van het netwerkgesprek. Indien je gesprekspartner iets weet over een baan binnen het bedrijf waar hij werkt, dan komt je gesprekspartner daar zelf wel mee als hij of zij denkt dat je geschikt bent voor die baan.
Online netwerkenOnline netwerkenZoals gezegd, het opbouwen van een groot, en vooral goed, netwerk kost veel tijd. Maar netwerken, en het zoeken naar een baan, kun je natuurlijk ook online doen. Wat is hiervoor beter in te zetten dan social media? Op sites zoals LinkedIn kun je heel goed je zakelijke contacten bijhouden en op Facebook en Twitter kun je jezelf ook goed profileren.
Recruiters kijken bijna altijd naar het online profiel van sollicitanten, hoe uit een sollicitant zich via social media. Hoe jij je online gedraagt, speelt vaak een grote rol in de keuze of een recruiter geïnteresseerd is in jou of niet. De sfeer die een sollicitant laat overkomen van hoe hij is, het profiel van de sollicitant, is vaak belangrijker dan bijvoorbeeld een specifieke opleiding.
Een ander voordeel van social media is dat je de mogelijkheid hebt om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Social media biedt je de mogelijkheid om je persoonlijkheid te laten zien of je kennis te demonstreren.
Een sociaal netwerk is een aanvulling op je cv
Veel recruiters maken gebruik van social media om vacatures te plaatsen of op zoek te gaan naar de juiste kandidaat voor een vacature. Het is dus van belang om online actief te zijn. Voor een recruiter is de juiste kandidaat een match van de juiste ervaring en je persoonlijkheid en karakter. Om je persoonlijkheid en karakter te bepalen gebruiken recruiters social media en het is dus van belang om op social media goed voor de dag te komen.
Er zijn dus meer dan genoeg redenen om te gaan netwerken, zowel fysiek als online.
Hulp nodig met het opstellen van je LinkedInprofiel, CV of motivatiebrief?
Neem contact op met CV-opmaat en laat ons jou helpen in je zoektocht naar een baan.
Uiteraard kun je CV-opmaat ook volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs met de diverse tips of activiteiten georganiseerd door CV-opmaat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Veel succes en tot de volgende blog,
Rob Keehnen