Hoe vind ik de baan die bij mij past?
Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Wil je een andere functie maar in welke richting heb je nog niet helemaal helder op je netvlies? Bij een andere organisatie? In en andere branche? Maar welke?
Welke stappen kun je ondernemen vóór je op zoek gaat naar een nieuwe baan?
Voordat je begint met het zoeken naar de ideale baan, kan het handig zijn om eerst een goede zelfanalyse te maken. Dit helpt je focussen op functies en organisaties die bij jou en je kwaliteiten, je interesses en vaardigheden passen. Hierdoor vergroot je de kans op de functie en organisatie die bij jou passen. Maar…hoe doe je dat?
Waarmee te beginnen?
Allereerst kun je beginnen met het in kaart brengen van je sterkten en zwakten. Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen, wat je niet zo goed kunt en wat je absoluut niet wilt doen.
Om erachter te komen waar je goed in bent, maak je eerst je CV compleet incl. opleiding, trainingen, functies, werkzaamheden/taken, verantwoordelijkheden etc.. Aansluitend breng je je sterke punten, interesses en vaardigheden en je te ontwikkelen/zwakke punten en de zaken, waarin je absoluut geen interesse voor hebt, in kaart.
Sterke punten, interesses en vaardigheden
Bedenk voor jezelf: wat vond ik heel leuk/interessant om te doen, in welke functies heb ik goed gefunctioneerd, welke werkzaamheden/taken heb ik goed gedaan? Waar kreeg ik bijv. goede beoordelingen voor, wat sprak mij aan in de organisaties waar ik werkte? Etc..
Denk hierbij niet alleen aan functies maar ook aan hobby’s en extracurriculaire activiteiten! Dit laatste zijn activiteiten die je naast de studie of werk (hebt) verricht en die je ook het e.e.a. kunnen vertellen over je interesses, sociale activiteiten en maatschappelijke betrokkenheid. Had je bijvoorbeeld een functie binnen de studentenvereniging of ben/was je coach van een sportteam?Andere vragen die je jezelf bijv. kunt stellen bij het vinden van je sterke punten: Ben je iemand die graag in een team werkt, meerdere dingen tegelijk doet, graag met cijfers werkt, door targets wordt gedreven?
Ben je expert op bepaalde vlakken? Bedenk of er mensen zijn die over bepaalde onderwerpen advies bij jou inwinnen. Zie jij jezelf (of ziet men jou) als expert op bepaalde onderwerpen? Bijvoorbeeld als degene die steeds sociale problemen of de computerproblemen oplost? Een andere mogelijkheid is een beroepskeuzetest doen. Deze geeft je aan de hand van een aantal vragen aan welke beroepen interessant voor je kunnen zijn en op welke eigenschappen je sterk bent. Je kunt via de volgende link 3 gratis beroepskeuzetesten vinden.
Ontwikkelpunten/zwakke punten
Zwakke punten willen we onszelf niet altijd toegeven en zijn, mede daardoor, soms lastig te benoemen. Wellicht dat de volgende tip je meer inzicht kan geven:
Ga in gesprek met vrienden, familie en collega’s. Vraag ze naar je sterkte punten en ‘aandachtpunten’. Als je aan je manager uitlegt dat je nóg beter wilt functioneren, kun je vragen waarin je excelleert en waar je je nog in kunt ontwikkelen/verbeterpunten zijn.
Men zal het soms confronterend vinden om deze vragen te beantwoorden maar als je mensen de gelegenheid geeft om enerzijds positieve feedback te geven en anderzijds ‘opbouwende kritiek’, zal men eerder bereid zijn om je dit eerlijk te geven.
Realistisch
Je financiële doelstellingen zijn ook belangrijk bij het bepalen van de richting waarin je een nieuwe functie zoekt.
Het kan soms een hele uitdaging zijn om de juiste match te vinden tussen je sterkten en ontwikkelpunten/zwakke punten, je interesse en vaardigheden en je financiële doelstellingen.
Als je je CV bekijkt (incl. de extracurriculaire activiteiten), bedenk dan wat je absoluut niet leuk vond om te doen. Waar heb je weleens steken laten vallen? Waar ben je echt niet goed in? Als je het werken met sales targets niet leuk vindt, ligt het voor de hand dat je liever niet gaat werken als accountmanager. Werk je niet graag met cijfers dan valt een financiële functie al snel af.
Het is dus zaak om op zoek te gaan naar een interessante functie die matcht met jouw totaalplaatje van werkervaring, opleiding, vaardigheden, interesses en je financiële doelstellingen.
Ben dus realistisch over hoeveel geld je wilt verdienen om jezelf en/of je familie te onderhouden en/of je eigen levensstijl te continueren en wat is haalbaar op basis van o.a. je vaardigheden, werkervaring, opleiding, persoonlijke interesse en ambitie? Wat zijn de carrièremogelijkheden binnen de gegeven omstandigheden die jou naar dat punt kunnen brengen waarin je jouw doelstellingen kunt bereiken?
Hoe vertaal je je sterke punten en zwakke punten naar een interessante functie?
Je hebt je sterke en ontwikkel/zwakke punten in kaart gebracht evenals je interesses en vaardigheden. Hoe kun je deze vertalen naar een andere functie? De valkuil voor veel mensen is dat ze met hun kennis, vaardigheden, opleiding iets anders willen gaan doen maar wat is nog niet zeker. Hierdoor loop je het risico uiteindelijk toch weer in dezelfde functie te werken, zij het ergens anders. Het is dus belangrijk om je vaardigheden goed in kaart te brengen én deze toe te kunnen passen in een nieuwe branche of nieuwe functie.
Stel: je bent een goede Salesmanager in de horeca. Dan kun je je afvragen wat de vaardigheden zijn die jou zo succesvol maken. Bijvoorbeeld: Is dit het aansturen van je team, het relatiemanagement, de koude acquisitie of je kennis van haute cuisine? Als je goed bent in verkopen dan kun je ook andere producten of diensten verkopen binnen een andere branche. Als je goed bent in het aansturen van teams kun je overwegen om een ‘niet salesteam’ aan te sturen maar bijvoorbeeld een serviceteam.
Belangrijk is dat je je eigen assumpties laat voor wat het is en dat je openstaat voor andere mogelijkheden. Bedenk: welke vaardigheden kan en wil ik meenemen naar een andere functie. Ga daar dan naar op zoek.
Wat is realistisch?
Je kunt wensen en dromen hebben, idealistisch zijn én veel tijd en energie steken in het vinden van de juiste functie. Maar vergeet daarbij niet de realistische kansen en mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt.
Dit is vanzelfsprekend ook afhankelijk van je eigen, financiële situatie. Stel dat je de tijd én de financiële middelen hebt om je ideale baan te vinden en je kunt daardoor bijv. een half jaar de tijd nemen om uit te zoeken wat je echt wilt. Dan is het wel zaak om jezelf een realistisch en idealistisch doel te stellen met een tijdpad. Spreek met jezelf bijvoorbeeld af:
Stel je hebt na 3 maanden nog niet de gewenste baan dan verander je van strategie: je geeft je zoektocht naar je ideale baan niet op maar zoekt daarnaast je ook naar een soort functie waarin je al eerder succesvol was.
Veel succes met het vinden van een bij jou passende functie!
Heb je vragen over dit onderwerp of ander vragen op het gebied van solliciteren, je cv, motivatiebrief of LinkedInprofiel, zoals: Wat is voor míj de meest effectieve wijze van solliciteren? Hoe vergroot ik mijn kans om de door mij geambieerde baan te vinden? Heb ik een aansprekend CV? Is mijn sollicitatiebrief overtuigend? Heb ik een LinkedInprofiel nodig? Hoe verbeter ik mijn gesprekstechnieken vóór ik op sollicitatiegesprek ga? Stuur me een e-mail of bel gerust naar onderstaand nummer.
Een hartelijke groet,
Marjolein Jetten
+31 6 29 33 2916
www.cv-opmaat.nl