Schoolverlaters, moeders die willen herintreden, pas afgestudeerden, langdurig werklozen hebben een extra uitdaging als ze hun cv op papier gaan zetten. Geen tot weinig (recente) werkervaring…hoe pak je dat nou aan?
Bij een cv is het belangrijk om te wijzen op wat je wel te bieden hebt, in plaats van wat je mist in ervaring. Je zult creatief moeten zijn om je van je beste kant te laten zien.
Ik heb wel een paar tips:
1.Benadruk je vaardigheden in plaats van je ervaring:
Een chronologische opsomming van bedrijven en functies is niet nodig. Als iemand met weinig (recente) werkervaring kun je benadrukken dat je ervaring thuis/op school of als vrijwilliger hebt opgedaan. Je bent bijv. goed met bepaalde software, kan goed plannen, boekhouden, of bent goed in het managen van een team of zaken die betrekking hebben op je studie.
Voor thuisgebleven moeders geldt bijv. dat het managen van een gezin veel raakvlakken heeft met het managen van een team en een organisatorische en coördinerende rol. Verbind deze vaardigheden met de eisen van de rol waarop je solliciteert. Als afgestudeerde ben je wellicht lid geweest van een studentenvereniging. Benadruk je functie en zoek de aansluiting met organisatorische, leidinggevende of administratieve werkzaamheden bij de functie die je ambieert. Betaald of onbetaald: de werkzaamheden vereisen bepaalde vaardigheden en daarover beschik je!
2. Gebruik vrijwilligerswerk in plaats van professionele ervaring:
Ook als je niet betaald krijgt voor je werk, heeft de opgedane ervaring waarde voor de arbeids-markt. Organiseerde je een schoolevent, schreef je voor de schoolkrant of zat je in de leerlingenraad? Allemaal belangrijke ervaringen! Ben je coach van een voetbalelftal? Help je je ooms en tantes met hun computers of beheer je de pot van je sportteam? Allemaal ervaringen die je kan vertalen naar werkzaamheden in het bedrijfsleven. Schrijf dit ook zo op!
3. Bezoek een banensite om te zien welke kwalificaties en ervaringen gevraagd worden:
Bekijk welke eisen werkgevers stellen aan potentiële sollicitanten. Hoe noemen ze de werkzaamheden. Bedenk welke werkzaamheden goed bij je passen en wat je aanspreekt. Kijk goed naar de gebruikte terminologie. Gebruik deze termen ook in je cv.
4. Maak een professionele test
Ben je een mensen-mens of hou je meer van getallen? Leg je gemakkelijk contact of werk je liever achter de computer? Bekijk welke eigenschappen je liggen. De resultaten van bijvoorbeeld een Loopbaan Vaardigheden en Inzicht Test geven een goede indicatie van de dingen die je liggen en waar je goed in bent, waar je interesses en vaardigheden liggen. Daarnaast zijn er nog andere manieren waarop je dit voor jezelf kunt testen. Ga er wel even voor zitten!
5. CV eerst door anderen laten beoordelen en ga in gesprek
Laat je cv altijd door iemand nalezen. Ga in gesprek met een goede vriend(in) en vertel waarom jij geschikt bent voor een bepaalde baan. Wellicht heeft die ander nog een paar goede punten die je kunt meenemen in je cv.
Je mag me altijd bellen voor meer sollicitatietips, info over Loopbaantesten of een professionele scan van je cv of motivatiebrief.
Veel succes!
Marjolein Jetten