U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Facebook en jouw sollicitatie

Gepost 2016/05/02

Herkenbaar?Facebook en jouw sollicitatieFacebook en jouw sollicitatie

Grote letters op social media, een bekende bierbrouwerij zoekt een accountmanager. Jij als groot kenner van het goudgele vocht ziet hier je droombaan staan. Je doet er alles aan om goed voor de dag te komen. Je belt de opdrachtgever met gerichte vragen over de vacature en schrijft een inhoudelijk ijzersterke motivatiebrief en cv.
Kan niet fout gaan omdat je ook nog ervaring hebt als accountmanager bij een andere bierbrouwer.

BAM, twee weken later een mailtje dat je bent afgewezen!

Wat ging er fout? Je Facebookpagina staat vol met vakantiefoto’s en foto’s van avonden doorhalen waarbij je iedere keer net weer dat drankje teveel op hebt. Foto’s van de volgende ochtend waar je brak in je bed ligt met de tekst “was een leuk feestje gister maar ben nu wel heel erg brak en heb een verschrikkelijke kater”.
Dit heeft de personeelsmanager van de bekende bierbrouwerij ook gezien en die kreeg bij het lezen van dit soort berichten toch een heel ander beeld van je.
Denk dus goed na hoe je Facebook, en in het algemeen sociale media, wilt gebruiken. Is het bedoeld voor vrienden en familie of gebruik je Facebook actief om jezelf te profileren?

Naast LinkedIn en Twitter is ook Facebook niet meer weg te denken bij het voeren van sollicitaties. LinkedIn en Twitter hebben duidelijke functies die je carriëre ten goede kunnen komen, bij solliciteren via Facebook lijkt dat minder waarschijnlijk.

 

Indirect gebruik van Facebook

Wat is indirect gebruik van Facebook voor sollicitaties? Dit is niets anders dan het zoeken naar vacatures en reageren via het bedrijf waar de vacature open staat.

Wees je bewust van het volgende:

  1. Begin met een goed Facebookprofiel.
    Werkgevers googlen alle sollicitanten die ze willen uitnodigen. Is je Facebookprofiel onprofessioneel, dan belanden je motivatiebrief en cv al snel op de stapel van afvallers. Er zijn tenslotte nog vele andere brieven, met mogelijke goede kandidaten, over.
  2. Scherm je Facebookprofiel af en deel hem alleen met vrienden.
    Verscherp je privacyinstellingen als je aan het solliciteren bent. Stel in dat alleen vrienden je profiel kunnen bekijken. Mogelijke werkgevers zien alleen je profielfoto en geen andere foto’s en privéberichten. Zorg natuurlijk wel voor een goede professionele profielfoto.
    Heb je de privacyinstelling ingesteld dat ‘vrienden van vrienden’ ook je updates kunnen bekijken, wees dan nog steeds voorzichtig met het plaatsen van je berichten.
  3. Ga de voor jouw interessante bedrijven ‘liken’ en volgen.
    Het ‘liken’ en volgen van bedrijven heeft tot gevolg dat je op je tijdlijn alle updates van bedrijven ziet die je volgt, waaronder dus ook de nieuwe vacatures.
  4. Spread the news.
    Laat je Facebook netwerk via een statusupdate weten dat je op zoek bent naar een baan. Wie weet kan je netwerk je verder helpen. Heb je bij punt 2 ingesteld dat ‘vrienden van vrienden’ ook je updates kunnen bekijken, dan bereik je al snel 4000 mensen en misschien nog wel een veelvoud hiervan. Dit is afhankelijk van het aantal connecties.

 

Direct gebruik van Facebook

Met direct gebruik van Facebook voor sollicitaties zet je Facebook actief in voor het vinden van een baan.

Facebook is dan je digitale visitekaartje. Maar ook hier moet je aan een aantal zaken denken:

  1. Wederom, zorg voor een goed Facebookprofiel.
    Zorg voor een professionele profielfoto met alleen je gezicht en schouders in beeld. Je wilt gevonden worden, zorg er dan ook voor dat je professioneel voor de dag komt.
  2. Draag je expertise uit.Facebook spamFacebook spam
    Draag je expertise uit door middel van foto’s en video’s etc. Laat zien wat je in huis hebt. Plaats 3 à 4x per week een post zodat je geen spammer wordt, maar je wel de aandacht op je pagina vestigt. Plaats de link van je Facebookpagina in je email handtekening, plaats je pagina ook op LinkedIn, Twitter en andere sociale media.
  3. Een inkopper, maar vergeet niet om je cv op je Facebookpagina te plaatsen.
  4. Zorg voor veel fans c.q. ‘likes’. Nodig familie en vrienden uit, plaats goede updates waardoor mensen je post gaan delen, ‘liken’ en reageren. Voor een klein bedrag kun je al een advertentie plaatsen waardoor je posts meer onder de aandacht komen.
  5. Vraag zoveel mogelijk mensen je aan te willen bevelen, uiteraard met een onderbouwde tekst.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden hoe je Facebook in kunt zetten tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. Denk er wel aan hoe je dit wilt doen want het kan in je voordeel maar ook in je nadeel werken. In beide gevallen geldt, pas je online gedrag aan als je via Facebook een baan zoekt. Sociale media zijn vaak medebepalend voor de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Zorg dat dit een positieve indruk is en laat sociale media voor je werken.

 

Vragen? Je mag me altijd bellen voor meer sollicitatietips of een professionele scan van je CV, motivatiebrief of LinkedInprofiel.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van CV-opmaat? Geef je dan op voor de nieuwsbrief.

Een vriendelijke groet,


Rob Keehnen