U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het CV van starters is vaak bedroevend

Gepost 2016/06/21

Regelmatig heeft CV-opmaat een vacature waar gezocht wordt naar een starter of junior. Zo waren we recent op zoek naar een Commerciële Binnendienst Medewerker. Hierop hebben we veel reacties gehad. Wat opviel was dat de kwaliteit van CV’s van starters vaak beter zou kunnen. 

Veel voorkomende verbeterpunten die we de afgelopen periode zijn tegengekomen, heb ik hieronder op een rijtje gezet.

Layout
Veel CV’s die we ontvingen hebben een 'standaard' en onopvallende layout. Het gebruikte lettertype is vaak standaard en ook de opmaak is dan minder origineel. Dit is jammer want met de opmaak van een CV kun je een goede eerste indruk maken op een recruiter. Als sollicitant kun je dus een baan mislopen als je je houdt aan een standaard layout en geen poging hebt ondernomen om een uniek, professioneel en onderscheidend CV te maken.

 

Vermelden van niet relevante informatie
Een belangrijk uitgangspunt bij het schrijven van een CV is om te denken vanuit een potentiële werkgever. Welke informatie wil de werkgever van mij weten, waarom ben je van meerwaarde voor de potentiële werkgever. Er staan werkzaamheden vermeld die tijdens een studie gedaan zijn zoals vakkenvuller of krantenbezorger. Soms kan dit relevante informatie zijn omdat het aangeeft dat je bereid bent om aan te pakken.
Wat we ook vaak tegenkomen is dat studenten of juniors kennis hebben van MS-Office. Het is dat geval beter om aan te geven van welke programma’s je kennis hebt en die te benoemen.
Zorg ervoor dat je relevante informatie geeft per vacature en maak je CV niet standaard.

Het weglaten van informatie
Een enkele keer ontbreekt het e-mailadres of telefoonnummer en dan wordt het lastig om contact met je op te nemen.
Wat vaker voorkomt is het ontbreken van een link naar een LinkedInprofiel. Dat is jammer want een goed LinkedInprofiel geeft de recruiter extra informatie.
Wat regelmatig ontbreekt is een profielschets. Het schrijven van een profielschets is niet eenvoudig maar voor een starter extra belangrijk. Een starter heeft nog niet veel (relevante) werkervaring en het is dan juist belangrijk om je competenties passend bij een vacature te beschrijven. Een profielschets is dus de uitgelezen plaats om dit te doen. Deze informatie geeft een CV een persoonlijke touch.

 

Het weergeven van informatie
Het weergeven van informatie is vaak een probleem voor starters. Vaak beginnen starters met het vermelden van hun voortgezet onderwijs en een enkele keer worden ook de vakken genoemd die gevolgd zijn. Het chronologisch plaatsen van de opleidingen is een standaard tip op de diverse websites.
Wat we zien bij starters, die niet of weinig (relevante) werkervaring hebben, is het gebruik van een chronologisch CV waar de werkervaring en prominente plaats heeft. Starters zouden echter meer in moeten gaan op hun competenties. Dit gebeurt zelden of veel te summier waarbij alleen de competenties worden genoemd en er inhoudelijk niet op wordt ingegaan.
Wat ontbreekt in een CV is overzicht. Dit is ontzettend storend. Een recruiter wil een CV snel kunnen scannen, dus duidelijke kopjes en alle tekst op dezelfde manier uitlijnen is een pre.

Ondanks dat er tal van websites zijn met informatie over het opstellen van een CV hebben starters moeite met het opstellen van een goed CV. Hulp nodig met het opstellen van je LinkedInprofiel, CV of motivatiebrief?

Neem contact op met CV-opmaat en laat ons jou helpen in je zoektocht naar een baan.

Uiteraard kun je CV-opmaat ook volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe blogs met de diverse tips of activiteiten georganiseerd door CV-opmaat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 

Veel succes en tot de volgende blog,

Rob Keehnen