U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Curriculum Vitae: de do's en don'ts

Gepost 2016/03/05

In een eerdere blog is besproken welk type Curriculum Vitae (CV) bestaan en welk type CV men het best kan gebruiken. In deze blog zal er in gegaan worden op wat er in een Curriculum Vitae juist wel en wat juist niet moet staan of wel de do’s en don’ts.

In de huidige krappe arbeidsmarkt is een goed CV belangrijker dan ooit. Zelf merk ik dat kandidaten toch problemen hebben met het opzetten van een goed CV, wat nou juist wel en wat nou juist niet in een CV. Op internet zijn er honderden pagina’s te vinden over hoe je een goed CV opstelt, maar hoe kijkt een rekruteerder naar jouw CV?

De lengte van een CV

Do: de meeste rekruteerders krijgen dagelijks vele CV’s onder ogen. Dit kan nooit allemaal gelezen worden dus de ideale lengte van een CV is 2-3 pagina’s. Som je werkzaamheden op, voorkom ellenlange verhalen, maak gebruik van bullitpoints. Laat relevante informatie zeker niet weg, als jij echt de juiste kandidaat bent maakt die extra pagina zeker niet uit.

Don’t: lukt het niet om je CV te beperken tot 2-3 pagina’s, kies er dan niet voor om een te klein lettergrootte (minimaal punt 10) te gebruiken. Ga ook niet de regelafstand verkleinen, een regelafstand van 1 is toch wel minimaal. Ook de marges van een pagina mogen niet te klein zijn. Dit alles maakt een CV onoverzichtelijk en rommelig.

Je peroonlijke gegevens

Do: begin je CV met je persoonlijke gegevens, de NAW-gegevens (Naam, Adres, Woonplaats), telefoonnummer en e-mail. In sommige gevallen is het handig om je geslacht te vermelden. Is je voornaam Rob of Marjolein, dan is het wel duidelijk. Maar is je voornaam Noah, Robin of Sam, dan kan dat verwarring geven.

Don’t: zorg ervoor dat je contactgegevens kloppen, als je contactgegevens niet kloppen dan wordt je nooit uitgenodigd voor een interview.

Je CV is een serieuze weergave van je werkervaring, scholing, competenties, etc. die op professioneel vlak vertrouwen moeten wekken dat jij de juiste persoon bent voor een bepaalde functie. Zorg er dus voor dat je een serieus e-mail adres hebt, dus geen mafketel@gmail.com of ikbenaltijdstoned@hotmail.com.

Je profielschets

Om de aandacht te trekken van een rekruteerder, kun je het CV het beste beginnen met een aansprekend profielschets.

Do: dit is het deel van het CV waarin jij je persoonlijk kunt voorstellen, het geeft een persoonlijk tintje aan je CV. Gebruik dit dus goed. Schrijf een lekker lopend stukje zodat de rekruteerder de persoon achter het CV leert kennen.

Hieronder een mooi voorbeeld van een profielschets;

“Ik ben een rustige jongen die hard kan werken en duidelijkheid belangrijk vind. Mijn voorkeur gaat uit naar werk als calculator of werkvoorbereider. Zelfstandig werken vind ik fijn, daarnaast kan ik ook goed uitleg geven en vind ik het belangrijk om samen tot een goed resultaat te komen. Ook niet onbelangrijk: ik beschik over een goede portie humor en heb nooit een ochtendhumeur!"

Samen met je hobby’s kan een profielschets heel veel over je vertellen.

Don’t: geen droge opsomming van competenties en kenmerken die geen authenticiteit uitstraalt. Het is saai en volledig ongeloofwaardig. Want dat je proactief, collegiaal, accuraat en stressbestendig bent, dat moet nog maar blijken.

Je werkervaring

Uiteraard vermeld je jouw werkervaring op chronologische volgorde en beginnend met je meest recente ervaring.

Do: vermeld feiten, prestaties en verantwoordelijkheden. Maak gebruik van bullitpoints om je taken en verantwoordelijkheden te vermelden en gebruik korte en krachtige zinnen. Zorg dat je sleutelwoorden of termen uit de vacature gebruikt, de rekruteerder zal eerder van mening zijn dat jij een geschikte kandidaat bent voor de vacature. In je taken en verantwoordelijkheden is het goed om je kwaliteiten naar voren te laten komen. Dit stelt een rekruteerder in staat om te zien waar je goed in bent en waarom juist jij uitgenodigd moet worden voor een gesprek.

Don’t: gebruik geen volzinnen om je prestaties en verantwoordelijkheden te omschrijven. Je bent niet bezig met het schrijven van een roman. Denk eraan, een rekruteerder leest geen CV maar scant het CV.

Daarnaast overdrijf jouw kennis en vaardigheden niet, lieg niet. De waarheid komt vroeg of laat toch wel boven tafel. Bovendien zet je met een leugen je baan op het spel.

Opleidingen en trainingen

Do: benoem al je opleiding en cursussen, ook al zijn ze niet relevant voor de functie. Je kunt ook je relevante opleidingen spitsen van de niet relevante opleidingen. Uiteraard komen de relevante opleidingen bovenin te staan.

Voor starters op de arbeidsmarkt kan het handig zijn om je resultaat van je afstudeerscriptie te vermelden. Vermeld ook indien je jouw diploma hebt behaald met lof of met cum laude of dat je andere onderscheidingen hebt ontvangen. Hierdoor kom je leergierig over, dat je betrouwbaar bent en kwaliteit levert.

Don’t: het opsommen van al je gevolgde vakken en de studieresultaten is wel teveel van het goede.

 

Computerkennis

Computers zijn een onlosmakelijk deel van ons leven. Daarom is het belangrijk dat jij je programma-/systeemkennis in je CV zet en dit toelicht.

Do: heb je kennis van het Office-pakket en houdt dit in dat je Excel ook echt beheerst. Heb je gewerkt met boekhoudkundige programma’s, welke en benoem ze.

Benoem alle programma’s waar je mee gewerkt hebt en op welk nivo.

Don’t: vermeld geen programma’s waar je een enkele keer naar gekeken hebt. Overdrijf je kennis van programma’s ook niet. Zeg niet dat je een expert bent in Excel als je alleen een enkele grafiek of berekening in Excel hebt gemaakt.

Hobby’s

Dit lijkt onbelangrijk maar kan heel veel zeggen over jou als persoon.

Speel je bijvoorbeeld voetbal, en vindt je het leuk om voor vrienden te koken, of besteed je veel tijd aan het opknappen van het buurthuis of breng je juist veel tijd door met je gezin, dat zegt iets over jou, de persoon achter het CV.

Algemeen

  • Gebruik een duidelijk lettertype dat leesbaar en netjes is, waardoor je CV aansprekend overkomt. Ga nooit kleiner dan lettergrootte 10, dit is wel afhankelijk van het gebruikte lettertype.
  • Gebruik een mooie template, dit maakt je CV begrijpelijk en makkelijk te doorgronden.
  • Gebruik bullitpoints, het maakt je CV beter leesbaar en overzichtelijk.
  • Dubbelcheck je CV. Een slordig en slecht geschreven CV vertelt veel over jou als persoon. Laat je CV door anderen checken, eventueel door een professioneel. Een fout in je CV kan reden zijn van een afwijzing.
  • Het versturen van je CV naar de rekruteerder. Vermeld in je mail altijd op welke vacature je solliciteert en dat je CV en motivatiebrief in de bijlage te vinden zijn.
  • Zorg voor structuur in je CV. Alles in netjes te onderscheiden rubrieken. Beperk je tot de informatie die van doorslaggevend belang kunnen zijn.
  • Geen irrelevante (privé) informatie. Dus geen lengte, gewicht, rekeningnummer, namen van voormalig leidinggevenden, salarisinformatie, religieuze en politieke voorkeur, etc. Ga ook niet te lang uitweiden wat je tijdens een bepaalde baan hebt gedaan.
  • Vertel ook geen rede van vertrek, dit komt tijdens een gesprek aan de orde.
  • Vermeld geen referent in een CV. Kom je op gesprek, zorg er dan wel voor dat je een referent hebt en stel die tijdig op de hoogte.

Profielfoto

Over een foto op je CV, daar zijn de meningen over verdeeld. De keuze is geheel aan jou.

Plaats je toch een foto op je CV, zorg er dan wel voor dat de foto zakelijk is. Stranden, bergen, zonnebrillen, glazen drank, kinderen, etc. is een absolute no go!

Dit zijn in hoofdlijnen de do’s en don’ts in een CV. Uiteraard zijn er meer regels waaraan men zich moet houden. CV-opmaat kan u ondersteunen om je CV op te stellen.

Heel veel succes,
Rob Keehnen