Heb je er weleens mee te maken gehad? Afgewezen worden na een sollicitatie. Je denkt alles in het werk te hebben gesteld om een goede indruk te maken: Je hebt de organisatie gebeld, een CV waaruit blijkt dat jouw profiel, opleiding en werkervaring aansluiten bij de functie. Jij bent de kandidaat die ze moeten hebben!
Maar toch is het niet gelukt. Hoe kan dat? Wellicht ga je twijfelen en ga je je afvragen wat de reden is van de afwijzing. Hoe komt het dat de potentiële werkgever of recruiter jou niet gezien heeft als de meest geschikte, leuke of goede kandidaat?
Achterhaal de reden van afwijzing
Helaas hoor je niet altijd de reden van de afwijzing. Een veel gebruikte zin is: helaas is de keuze niet op jou gevallen omdat je in onvoldoende mate voldoet aan het gewenste profiel. Of: Helaas passen andere sollicitanten beter in het profiel. Of: u bent te zwaar voor de functie. Of: je motivatiebrief was niet aansprekend. Nu weet je nog niet waarom je niet ‘gezien’ bent. Wat is de reden van afwijzing?
Met niets doen bereik je niet veel en word je zeker niet ‘gezien’. Om erachter te komen waarom je bent afgewezen kun je contact opnemen met de betreffende recruiter of potentiële werkgever. Per e-mail maar nog beter is telefonisch. Bereid dit gesprek goed voor: enerzijds kun je de reden van afwijzing achterhalen en daarmee bij een volgende sollicitatie je voordeel mee doen.
Anderzijds kun je dit gesprek gebruiken om ‘gezien te worden’: wellicht zijn er onduidelijkheden m.b.t. je sollicitatie. Dit is dé kans om hierop een toelichting te geven. Daarmee kun je je kansen op een eventuele andere baan bij dezelfde organisatie vergroten en/of jezelf nog beter voorbereiden op een andere sollicitatie.
Hoe kan ik ‘gezien worden’?
- Introduceer jezelf. Vraag naar de reden van afwijzing.
- Vraag goed door. Geef het aan als je iets verduidelijkt wilt hebben.
- Laat merken dat je de baan echt graag wilde hebben en je erg teleurgesteld bent over de afwijzing. Geef aan dat je je voordeel wilt doen met de informatie en deze graag wil gebruiken voor een volgende sollicitatie.
- Wellicht komen er zaken naar voren die een andere indruk hebben gewekt dan je bedoelde: Maak gebruik van de kans om in dit gesprek de eventuele onduidelijkheden of misvattingen over je CV, brief of indrukken te bespreken.
- Mocht je (nog steeds) graag willen werken bij de potentiële werkgever of via de recruitment organisatie: vraag of de recruiter en/of zijn/haar collega’s soortgelijke vacatures of bedrijven in portefeuille heeft waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen, op welke termijn, welke etc.. Vraag ook hier goed door.
- Maak als dit mogelijk is een vervolgafspraak.
Tips
- Stel je positief kritisch op. Laat je niet de ‘kaas van het brood eten’ maar stel je ook niet stug op.
- Doordat je persoonlijk contact opneemt met de P&O’er/recruiter zal deze je beter onthouden.
- Laat een positieve indruk bij de recruiter of potentiële werkgever achter: Wellicht dat er in de toekomst andere kansen zijn bij dezelfde organisatie of via dezelfde recruiter (of een van de collega’s).
- Sluit het gesprek vriendelijk af. Bedank voor de tijd en de informatie.
- Indien mogelijk: maak een vervolgafspraak met de recruiter om je mogelijkheden te bespreken.
- Bel regelmatig met de recruiter om te informeren naar de mogelijkheden.
Een afwijzing is heel vervelend. Maar je kunt het ook als een kans aangrijpen om ‘gezien te worden’ en de informatie te gebruiken voor je volgende sollicitatie.
Hoe vergroot ik mijn kans om uitgenodigd te worden voor het eerste sollicitatiegesprek? Heb ik een aansprekend CV? Is mijn sollicitatiebrief overtuigend? Heb ik een LinkedInprofiel nodig? Hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek? Voor deze en andere sollicitatievragen kun je me altijd bellen.
Heel veel succes met je volgende sollicitatie!
Een hartelijke groet,
Marjolein Jetten