U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Tips om sneller een baan te vinden

Gepost 2016/04/03

Herkenbaar?
Een grote frustratie die de werkzoekende 45+ers met me delen is, dat ze bij het solliciteren op een vacature geen eerlijke kans krijgen:

  • Indien je de werkgever belt, krijg je vaak te horen dat de vacature niet meer vacant is.
  • Na het uploaden of mailen van je motivatiebrief en cv word je per ommegaande afgewezen omdat je “niet in het profiel past”.
  • Je krijgt een totaal nietszeggende afwijzing.
  • Je krijgt helemaal geen reactie op je motivatiebrief en cv.

Dit terwijl je prima in het profiel van de functie past… maar toch word je niet op gesprek uitgenodigd.

In ieder geval voldoe je aan de eisen van het UWV om je uitkering te houden. De zin om te solliciteren verdwijnt en je solliciteert steeds vaker op vacatures die totaal niet bij je passen. Ondanks dat je op minder passende vacatures reageert, raakt het je toch als je steeds weer wordt afgewezen.
Door te solliciteren op functies die niet bij je passen of die je niet ambieert, gaat het eigenlijk mis. Je geloofwaardigheid bij de bedrijven waar je solliciteert, zakt aanzienlijk. Dit kan schadelijk zijn voor een volgende sollicitatie, op wel een passende baan, bij hetzelfde bedrijf.

Maar wat kun je dan wel doen?
Solliciteer op een “probleem” van een organisatie
Solliciteer op een probleem.Solliciteer op een probleem.Als je gericht op een vacature solliciteert, ben je meestal te laat. Meestal is een organisatie dan al een tijdje aan het zoeken en hebben ze misschien wel honderden reacties binnen gekregen.
Zoek of je kunt achterhalen wat het “probleem” is bij de organisatie van de vacature. Als je achter het “probleem” bent gekomen en je weet wie de zogenaamde eigenaar van dit “probleem” is, hoef je misschien niet eens meer een brief te schrijven. Probeer om via je netwerk met deze persoon in contact te komen.  Verdien zijn of haar vertrouwen en voer een gesprek over “waarmee zou je geholpen zijn”.


Netwerk opbouwen is vooral veel geven
Even beginnen met een open deur “70% van de openstaande functies wordt vervuld via netwerken”.
Iedereen vraagt zich natuurlijk af: hoe kom ik aan een goed netwerk? Ik netwerk me suf maar het levert me niets op!
De vraag is dan, “wat doe je als je netwerkt?”. Zorg dat je zichtbaar bent, zowel online als bij het fysieke netwerken. Laat zien dat jij diegene bent waar je moet zijn met een vraag over een bepaald onderwerp. Deel de kennis die je hebt en deel ook je contacten. Geef zaken van waarde weg. Mogelijke werkgevers gaan je dan kennen, aardig vinden en zelfs vertrouwen. Maar dit kost wel veel tijd. Maar dit heeft wel tot gevolg dat je vroeg of laat in gedachten opkomt bij mensen wanneer er een specifieke functie vrijkomt.

Profielschets
Je profielschets geeft aan wie je bent.Je profielschets geeft aan wie je bent.Het meest lastige van je cv is misschien wel je profielschets, maar het is een zeer belangrijk onderdeel van je cv. Niet iedereen is in staat om zichzelf te omschrijven of kerncompetenties van zichzelf te benoemen. Je profielschets geeft aan wie je bent en zorg er dus voor dat dit klopt zodat de recruiter een goed beeld van je heeft…dus niet zoals op dit plaatje links.
Als tip wil ik meegeven dat je best specifiek kunt zijn in wat je wilt, waar je naar op zoek bent en vooral wat jouw expertise is. Je denkt meteen “maar hierdoor zitten heel veel bedrijven niet op mij te wachten”. De meeste sollicitanten aarzelen dan ook om dit te doen. Echter, door een specifieke omschrijving te geven, gaat je netwerk je wel herinneren wanneer ze horen over een specifieke functie, of een contact in hun netwerk hebben dat precies bij jou aansluit.
Kom dus niet aan met “spin in het web of duizendpoot”. Geen enkele werkgever zal deze zoekopdracht geven op LinkedIn.

 

Je mag me altijd bellen voor meer sollicitatietips of een professionele scan van je cv of motivatiebrief of LinkedInprofiel.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van CV-opmaat? Geef je dan op voor de nieuwsbrief, via de contactpagina.

 

Een vriendelijke groet,


Rob Keehnen